Osnove nege na korejski način - tonici

/
1 Comments

U današnjem postu pišem o tonicima uopšteno kao i o sopstvenim stavovima i iskustvima, a donosim i dve kraće recenzije korejskih tonika.
U prva dva posta iz serijala o korejskom načinu negovanja kože pisala sam o preporučenih 10 koraka nege (I deo, II deo), a u naredna dva posta obradila sam duplo čišćenje (I deo, II deo). Nakon čišćenja lica sledi njegovo toniranje. Tonik je prilično zanemaren proizvod na zapadu, a ni naša zemlja tu nikako nije izuzetak. Neka moja procena bi bila da dobrih 70% žena ni ne koristi tonike ili ih koristi baš povremeno, a nije isključeno ni da je procenat značajno veći. Korejkama je tonik neizostavan korak nege i to nezavisno od tipa i stanja kože pošto je na njihovom tržištu izbor tonika ogroman i za svaku se potrebu lako nađe odgovarajući.
Zašto tonik? Zato što koži treba da se nadoknadi ono šta joj je čišćenje oduzelo, potrebno ju je umiriti, hidrirati i vratiti na za nju normalni pH nivo. Potrebno je pripremiti kožu za naredni korak u negovanju, tonik predstavlja most između proizvoda za čišćenje i negu. Naravno, postoje tonici prema tipu i stanju kože koji imaju dodatnu ulogu, na primer oni namenjeni masnoj i mešovitoj koži imaće i antibakterijsku ulogu kao i doprinos u smanjenju mašćenja kože. Postoje tonici koji vrše blagu eksfolijaciju kože, postoje i oni koji pomažu u borbi protiv hiperpigmentacija, postoje oni koji pomažu posebno osetljivoj koži (recimo onoj sa rozaceom) da se umiri nakon čišćenja.
Jedna od popularnih zabluda je da je tonik deo procesa čišćenja lica. On je, zapravo, deo nege i ne služi da se njime uklone eventualni ostaci šminke i nakupljene prljavštine sa lica. Ako je tupfer nakon čišćenja lica tonikom prljav lice onda nije dovoljno dobro očišćeno i potrebno je napraviti neke izmene u procesu čišćenja.
Moja je koža mešovita, sklona dehidraciji i kao takva jako zahtevna kada je reč o odabiru proizvoda. Ne odgovaraju mi oni za masnu pošto često isušuju kožu, ne odgovaraju mi oni za suvu pošto mi dodatno maste lice, ako akcenat bacim na hidrataciju često se miteseri preterano namnože, ako uništavam mitesere često isušim kožu. Ako sa odabirom nekog proizvoda imam problema onda je to, svakako, tonik budući da je na našem tržištu izbor bedan, toliko da ga dobar deo drogerijskih brendova ni nema, a oni koji imaju najčešće nude samo opciju za masnu kožu. Korejsko kozmetičko carstvo ispalo je pravi mali raj za mene, svi cenovni rangovi imaju opcije za svako stanje tip i potrebu kože.


Čišćenje ume da isuši kožu, a svakako postoje dani pa i periodi kada je koža izložena većim iskušenjima pa je moj prvi izbor bio tonik namenjen osetljivoj koži, dakle tonik koji će kožu umiriti i vratiti joj prijatan osećaj bez zatezanja. Etude House je popularni korejski brend, a Soon Jung Relief Toner ph 5.5 jedan je od najprodavnijih proizvoda. Tonik sadrži 97% prirodnih sastojaka, ne sadrži potencijalne iritante kao što su parfemi, veštačke boje, parabeni, mineralna ulja, silikoni, a sadrži pantenol koji pomaže u hidriranju kože i madecassoside, sastojak koga je proslavio doprinos u obnavljanju i zaceljivanju kože. Preporuka je sa se mala količina sipa na dlan, a onda nanese na lice nežnim tapkanjem.

Lista sastojaka:
Water, Propanediol, Glycerin, Betaine, Panthenol, Madecassoside, Camellia Sinensis Leaf Extract, Scutellaria Baicalensis Root Extract, 1,2-hexanediol, Butylene Glycol, Ethylhexylglycerin, Carbomer, Polyglycerin-3, Disodium Edta.

Ovaj tonik može se koristiti i na blago iritiranoj koži, recimo posle sunčanja, može se čak i rashladiti u frižideru kako bi još brže umirio kožu. Nema nikakve sumnje da tu ulogu vrši odlično, upravo ovakav tonik želite, recimo, ako ste stavili masku ili oprali lice penastim čistačem koji su vam isušili kožu i ona je sad neprijatno suva. Sam tonik dovoljan je da podigne nivo hidratacije i smiri kožu do ugodnog osećaja. Drugačiji je od svih drugih tonika koje sam koristila, čak i onih namenjenih suvoj i osetljivoj koži i možda čak i najdraže otkriće među korejskim proizvodima. Može se koristiti svakodnevno, ujutro i uveče, ali ja ga koristim po potrebi, češće uveče nego ujutro zato što tada sprovodim temeljnije čišćenje, a i primetila sam da mi lice pod tečnim puderom malčice brže prosija ako sam koristila ovaj tonik. Ima, dakle, i tu manu, ali prednosti su daleko brojnije pa planiram da imam ovaj tonik u rezervama.


Za brend Missha čuli su i oni koji nemaju nikakvog iskustva sa korejskom kozmetikom, verovatno je njihov najpoznatiji. Probala sam više njihovih proizvoda, a na listi mi se našao i Clear Toner iz njihove anti-age linije Time Revolution. Ovaj tonik odgovara svim tipovima kože, ali se posebno preporučuje mešovitoj pošto sadrži salicilnu (dakle BHA) kiselinu i pomaže u smanjenju količine sebuma i, automatski, stvaranja mitesera, a da pritom ne isušuje kožu i nije agresivan prema njenim suvljim delovima. Tu su i AHA kiseline (mlečna i limunska) u maloj koncentraciji tako da ovaj tonik vrši i sasvim blagu eksfolijaciju. Proizvođač kaže da tonik i hidrira i umiruje kožu i priprema je za apsorpciju aktivnih sastojaka iz sledećeg koraka nege. PH nivo mu je 4. Ekstrakti fermentiranog kvasca pomažu u ishrani kože. Ne nanose se svi korejski tonici na isti način, a za ovaj je preporučeno nanošenje na tupfer i prelazak tupferom preko lica i vrata.

Lista sastojaka:
Water, Saccharomyces Ferment, Propanediol, Glycerin, Pentylene Glycol, Piper Methysticum Leaf/Root/Stem Extract, Camellia Oleifera Seed Extract, Gaultheria Procumbens (Wintergreen) Leaf Extract, Ulmus Davidiana Root Extract, Amaranthus Caudatus Seed Extract, Phellodendron Amurense Bark Extract, Hydrogenated Lecithin, Sodium Hyaluronate, Betaine, Butylene Glycol, Sodium Citrate, Cellulose Gum, Ethylhexylglycerin, Citric Acid, Lactic Acid, Disodium EDTA, 1,2-Hexanediol, Bifida Ferment Lysate, Malic Acid, Glucose, Acetic Acid, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate.

Počela sam sa upotrebom ovog tonika najpre dvaput nedeljno pa onda triput, a sada ga koristim po potrebi što bude i 4-5 puta nedeljno. Blag je i prija mi, čini kožu glatkom, bez suvišnog sjaja i lepljivosti, a istovremeno nema zatezanja ni suvih ljuspica. Videću kako će prijati mojoj koži tokom zime kada mi koža bude pod većim rizikom od dehidracije, ali zasad mi u potpunosti odgovara. Stekla sam utisak da su mi čak i hiperpigmentacije koje imam nešto bleđe otkako ga koristim.
Kakav je vaš stav po pitanju tonika?


You may also like

1 коментар :

Омогућава Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...