Osnove nege kože na korejski način - II deo

/
0 Comments

Nastavljam sa pričom o korejskom principu negovanja kože u deset koraka.
4) tonik
Ako je neki tip proizvoda zanemaren na zapadu, a uzdizan u nebesa na istoku to je svakako tonik. U zapadnom svetu tonike koriste uglavnom žene sa masnom i problematičnom kožom i to su, po pravilu, tonici na bazi alkohola ili salicilne kiseline koji deluju (ili bar bi trebalo) na mitesere i prekomerno mašćenje kože. U Koreji tonik je nezaobilazan deo nege kože pošto je njegova osnovna uloga vraćanje normalnog pH nakon čišćenja. Na ovaj način sprečava se isušivanje kože na duže staze. Toner ima svoju ulogu i u pojačanju apsorpcije narednih proizvoda, a pored ovoga, postoje tonici za tretiranje konkretnih problema ili stanja. 

5) esencija
Šta je uopšte esencija? To je hibridni proizvod koji se nalazi između tonika i seruma. Često ga spominju kao srce korejske nege i proizvod koji u konačnici pravi razliku i donosi željenu promenu. Istina je da ovako nešto ne postoji u zapadnom svetu kozmetike, a osnovna uloga mu je intenzivno hidriranje kože što jeste osnova svega. Esencije izgledaju kao vodenasti losioni ili ređi gelovi, a u njima se, pored vode, nalaze sastojci koji podstiču vlaženje kože, ali ima i antiejdžing i raznih drugih sastojaka. Nanosi se nakon tonika, a standardan način je blagim tapkanjem do upijanja.


6) tretmani (busteri, serumi, ampule...)
Šta je sad sve ovo? To su varijacije na ono šta bismo mi zvali serum - dakle proizvod koji važne sastojke sadrži u većoj koncentraciji i koji je namenjen tretiranju određenog problema, bilo da je to dehidracija, fleke, bore, akne pore i dr. Ampule bi trebalo da imaju najvišu koncentraciju ključnih sastojaka, veću od seruma, a busteri se mogu i dodavati u druge proizvode radi pojačanja efekta, ali se u praksi njihova uloga svede na isto.

7) sheet maske (mnogo mi smeta što ne mogu da nađem skroz prikladnu našu reč za ovo, ako imate predlog kažite)
Esencija je srce korejske nege, a sheet maske su duša. Neke Korejke koriste ih svakodnevno, neke jednom do dvaput nedeljno, ali zajednički je ritual odmaranja i opuštanja za vreme koga maska stoji na licu i sprovodi svoju magiju. Sheet maske su maske napravljene najčešće od platna, natopljene korisnim sastojcima u visokoj koncentraciji tako da prilikom držanja maske samo platno sprečava isparavanje i maksimalna količina tih sastojaka ostane na koži i upije se u nju. Nema korejskog brenda koji u ponudi nema obilje ovakvih maski, svih mogućih vrsta za sve moguće probleme kože. Po uklanjanju maske višak proizvoda se ili nežno utapka u lice ili ukloni tupferom i prelazi se na sledeći korak nege.

8) okoloočna krema
Korejke ne preskaču negu područja oko očiju i ne misle da su ikada premlade za ovaj korak nege. U pravu su, koža je u toj regiji sasvim tanka i ne proizvodi svoja prirodna ulja pa joj je potrebna hidratacija i zaštita. Na tržištu je ogroman broj proizvoda, namenjenih svim starosnim grupama, problemima i stanjima i za svakog ima idealan proizvod. Kreme se nanose maksimalno nežno, bez potezanja kože, samo tapkanjem. 


9) ovlaživač/krema
To je ona engleska reč moisturizer za koju je teško naći naš pandan budući da ovlaživač ne sugeriše da je reč o onome šta mi obično zovemo kremom, a reč krema ne naglašava dovoljno hidrirajuću ulogu proizvoda. U svakom slučaju, ovaj proizvod ima ulogu "zaključavanja" svega prethodnog u koži, dalje nege i pripreme kože za nanošenje šminke. Shvatate verovatno koliko je krema u Koreji izgubila svoju ulogu osnovnog proizvoda u negovanju kože kakvu i dalje ima kod nas.

10) zaštita od sunca
Zaštita od sunca uvek i svugde, to bi bio korejski princip. Nema veze što je oblačno, nema veze što ćete biti napolju kratko, nema bolje preventive starenja kože od svakodnevnog mazanja proizvoda sa zaštitnim faktorom. Primećujete da Korejke obično mažu jednu kremu bez SPF sa svojstvima koja im odgovaraju prema tipu kože, a onda drugu baš za zaštitu od sunca.


To bi bilo tih čuvenih deset koraka, a, kao što rekoh, postoje razne kombinacije smanjivanja ovih koraka koje zavise od tipa kože, ali i ličnih preferencija. Neke su standardne, recimo osobe sa masnom kožom uglavnom preskaču esenciju ili serum i gledaju da spoje poslednja dva koraka dok osobe sa suvom kožom umeju da izbegnu drugo čišćenje i masku. U narednom postu napisaću kakvo je moje mišljenje o ovim koracima kao i podeliti sopstveno iskustvo sa negom kože na korejski način i to korejskim proizvodima.
Kako se vama sve ovo čini? Preteruju li Korejke ili "znaju znanje"?


You may also like

Нема коментара :

Омогућава Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...