Osnove nege kože na korejski način - I deo

/
0 Comments

Poslednjih godina korejska kozmetika postala je sinonim za odličnu kozmetiku i princip nege kože i stekla ogromnu popularnost svetskih razmera. U čemu je tajna Korejki i koliko se to može primeniti na naše žene i uslove možete čitati u novom serijalu postova koji otpočinjem ovim.
Decenijama je svetska prestonica kozmetike bio Pariz, no već godinama se centri moći odakle stižu inovacije i trendovi nalaze u Aziji, pre svega u Koreji, ali i Japanu. Kako je uopšte do toga došlo? Odgovor leži, s jedne strane, u prezasićenju zapadnog tržišta sličnim proizvodima i principima, bilo je potrebno osveženje, a s druge strane u generacijama sticanoj navici azijskih žena da posvećuju vreme svojoj koži i ritualima ulepšavanja. Daleko od toga da zapadnoj ženi nije stalo do izgleda, no kada je reč o koži kriterijumi su na Istoku drastično stroži. Teško ćete sresti azijsku turistkinju koja ne nosi barem šešir sa širokim obodom kako bi zaštitila lice od sunca, kod njih je svest o važnosti zaštite i nege kože na daleko višem nivou. Razlika je ogromna i po pitanju broja proizvoda koji se koriste. Prosečna devojka iz zapadnog sveta skine šminku nekim skidačem, eventualno opere lice gelom ili penom i namaže kremu i to je sve. Priličan procenat smatra da okoloočne kreme nisu potrebne bar do 25-e, tonik uglavnom koriste samo one sa masnom kožom, a više se para ulaže u šminku nego u preparativu. Prosečna Korejka upotrebiće bar dva proizvoda za čišćenje, neće preskočiti tonik, pored kreme mazaće i razne serume i esencije, na lice, okoloočnu regiju i vrat, a na polici će uvek imati spremno nekoliko maski radi dodatnog tretiranja određenog problema ili stanja. Minimalne su šanse da će izaći iz kuće bez mazanja proizvoda sa visokim faktorom zaštite od sunca.

Poslednjih godina pravu senzaciju u svetu kozmetike izazvala je čuvena korejska nega u 10 koraka, a evo šta tih deset koraka podrazumeva:
  1. čistač/skidač šminke na bazi ulja
  2. čistač na bazi vode
  3. sredstvo za eksfolijaciju
  4. tonik
  5. esencija
  6. tretmani (busteri, serumi, ampule...)
  7. sheet maske
  8. okoloočna krema
  9. ovlaživač
  10. zaštita od sunca
Mnogo, a? I da i ne. Postoje i varijante nege u 3, 5 i 7 koraka, a u nekom od narednih postova pričaću o sopstvenom iskustvu sa ovakvom negom. Idemo na malo detaljniju analizu svakog koraka.
1) čistač/skidač šminke na bazi ulja +  2) čistač na bazi vode
Princip duplog čišćenja je kod korejske nege osnova, ali baš osnova u smislu najvažnijeg koraka na kome leži sve ostalo. Nisu Korejke jedine koje zagovaraju princip duplog čišćenja, mnoge čuvene zapadne blogerke kunu se u ovakav režim, najpoznatija je, verovatno Caroline Hirons, no istina je da je izbor proizvoda i logika iza njega nešto drugačija, ne misli se na identičan postupak ni proizvode. Prema Hirons, prvo čišćenje je ono kojim se uklanja šminka (skidači šminke sa očiju, micelarne, ulja, balmovi...), a drugo ono gde treba koristiti skuplje i kvalitetnije proizvode budući da je njihova uloga konačno čišćenje, balansiranje i pripremanje kože (mleka, kreme, gline i nepenasti gelovi za čišćenje). Korejski princip je jednostavan - dobro i temeljno, ali istovremeno neagresivno čišćenje od ključnog je značaja za kožu, a najbolje rezultate dobijamo upotrebom najpre čistača na bazi ulja koji će otopiti ostatke šminke, ali i ukloniti višak sebuma, nakupljenih masnoća i zagađenja, a potom i čistača na bazi vode koji će ukloniti ostatke ulja, ali i nečistoće koje se mogu ukloniti vodom kao što su znoj i prašina. Ovakav način čišćenja preporučuje se svim tipovima kože pa i masnoj sklonoj aknama gde ljudi često beže od proizvoda na bazi ulja u strahu da će im pogoršati stanje kože. Naprotiv, dobro odabran uljani čistač skida višak sebuma koji izaziva probleme, a istovremeno ne isušuje kožu kao što je slučaj sa tolikim proizvodima namenjenim masnoj koži prepunim alkohola i agresivnih sulfata što otvara i pokreće začarani krug dobro poznat svakome sa masnom kožom. Dakle, Korejke najpre na suvu kožu nežno  umasiraju uljani čistač (u formi ulja ili balma, ovi poslednji baš dobijaju na popularnosti i na zapadu, primer je Clinique Take The Day Off Cleansing Balm koji se svugde odlično prodaje), potom dodaju malo vode kako bi se napravila emulzija i nastave sa masažom, a onda ga uklone mlakom vodom ili tupferima ili pamučnim krpicama. Na (njihovom) tržištu ogroman je broj čistača namenjenih svim tipovima i stanjima kože.
Pojam čistača na bazi vode je širok. Caroline Hirons i drugi odlučno su protiv penastih čistača (ovde spadaju i gelovi koji prave penu) i zagovaraju upotrebu mleka za čišćenje, gelova bez pene, glina, losiona i sl. Razlog za ovo leži u činjenici da su (zapadni) penasti čistači standardno na bazi sulfata koji isušuju kožu na duže staze ma koliko pisalo da su namenjeni suvoj i osetljivoj koži. U Koreji, pak, ima dovoljno penastih čistača u potpunosti bez sulfata ili koji ih sadrže u minimalnoj količini tako da penama polazi za rukom da temeljno očiste kožu bez osećaja zategnutosti i bilo kakvog isušivanja.

Samo neki od korejskih brendova
3) sredstvo za eksfolijaciju.
Korejke eksfolijaciju smatraju jako važnom (s pravom), ali u skladu sa tipom kože i ličnim shvatanjima idu od toga da koriste proizvode ovog tipa dvaput nedeljno do čak i svakodnevno, naravno blage. Uklanjanje mrtvih ćelija sa kože jako je važno jer omogućava proizvodima koje koristimo da dopru do kože i obave svoj zadatak, a nakon tretmana koži je vraćen sjaj, a pore se otčepljuju. Blagi piling na bazi enzima standardni je deo korejske nege, neki se zaista preporučuju za svakodnevnu upotrebu, ali činjenica je i da se kod nemalog broja žena javlja problem zbog preterane eksfolijacije.
Ovde ću se zaustaviti pošto je post već jako dugačak, ali za koji dan nastavljam sa detaljnijim pojašnjenjem svakog koraka. Kakva su vaša iskustva sa negom na korejski način? Kako vam sve ovo zvuči?


You may also like

Нема коментара :

Омогућава Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...