Koliko je važna flašica parfema?

/
8 Comments

Recenzirala sam dosta parfema, svaki put bih se osvrnula i na flašicu, ali nikad nisam detaljnije pisala o značaju koji ambalaža parfema ima za mene. U ovom postu, stoga, pišem isključivo o flašicama :)

Koliko je meni važna flašica parfema? Odgovor bi bio da zavisi kakva je. Flašice delim u četiri kategorije: 
 1.  izrazito ružne
  Postoje flašice koje su mi odbojne do te mere da me uopšte ne zanima kakav je parfem u njima, a ako se desi da ga pomirišem i ispadne da mi se čak i sviđa ipak nema šanse da ga kupim. Nema mnogo flašica koje su mi baš ovoliko odbojne, ali ipak postoje, za šta ću navesti nekoliko primera.

 2. nezanimljive
  U ovoj kategoriji nalaze se parfemi čije flašice u meni izazivaju ravnodušnost; nisu mi lepe, ali ni naročito ružne. Ne bih poletela da pomirišem parfem, ali ako bih ga pomirisala i dopao mi se ne bih imala problem da ga kupim.

 3. lepe
  Zapravo nisam preterano kritična i ima jako mnogo flašica koje su mi lepe i koje me često navedu da u moru pafrema na polici pomirišem baš njih.

 4. posebne
  Postoje i flašice koje su prava mala umetnička dela kad parfem obavezno pomirišem i bude mi žao ako se isprostavi da miris nikako nije za mene.
Šta je priča bez primera? :)
Pre svega, naglašavam da je i pitanje flašice zapravo pitanje ukusa, ovde vam prezentujem moj za koji nikako ne uobražavam da treba da bude univerzalni :)
Izrazito su mi ružne flašice koje idu na kartu skandaloznog i privlačenja pažnje po svaku cenu. Tu bi spadale flašice sa delovima tela:
Jean Paul Gaultier Scandal
Da, shvatam logiku, parfem se zove Scandal, a ovo su gole ženske noge pa još naopačke, ali meni ovo jednostavno vrišti kiiiiič. Izgleda da mi ne prija estetika Gaultier-ovih parfemskih flašica pošto mi je odbojna i cela Classique linija, evo dva primera:


Flašice predstavljaju krojačke lutke-manekene budući da je Gaultier kreator odeće, ali nisu moj stil.
Grozne su mi i flašice u obliku bilo kakvih glava, primer je Dolly Girl linija parfema Anne Sui:
Možda mi je najružnija flašica ikad Moschino Fresh Couture:
Zašto, o, zašto bi neko želeo da ima na polici parfem koji izgleda kao sredstvo za pranje prozora? Nelepe su mi i flašice tipa Dot Marc Jacobs:
Moja ćerka bi se oduševila ovakvom flašicom...valjda zato što ima godinu i po dana...shvatate moju logiku onda :)
Mnogi će se zgroziti mojim ukusom pošto je sledeći parfem sa moje crne liste kultni parfem mnogih žena, ali stvarno mi je ružna ova flašica. To je cela Mugler-ova Angel linija, počevši od prvog:

Ima ih još mnogo iz ove prve kategorije, ali da ne preteram, idem na nekoliko primera flašica koje su mi jednostavno nezanimljive (ovakvih ima najviše):
Givenchy Dahlia Noir mi je tako obična, druge Dahlie su daleko zanimljivije, cela Must Cartier-ova linija je starinska, ali ne na onaj lep, vintage način (shvatam da prate originalni Must, ali ipak...), a tu su mi i Elizabeth Arden Green Tea i cela ta linija.


Emporio Armani Lei je predivan parfem, ali flašica je previše jednostavna, Gucci Rush zaista izgleda kao nešto šta se koristi brzinski, a ne kao deo ugodnog rituala, a nova verzija čuvenog CK, CK All deluje mi potpuno dosadno.
Ima jako mnogo flašica koje su mi lepe, nije bilo lako izdvojiti samo nekoliko, ali evo odabranih u nastavku:
Ljubitelj sam klasične elegancije tako da su jednostavne Chanel-ove flašice meni dovoljno lepe, ne tražim ništa više od ovoga:
Gabrielle
Ogromna većina Dior-ovih flašica mi je divna, a posebno J'Adore linija:


Da ne bude da mi se sviđaju isključivo flašice klasičnog oblika, Sui Dreams je bio jedan od mojih prvih parfema, a volela sam i flašicu:
Neobična je, ali nisu se zaneli sa oblikom i detaljima. Simpatična mi je i originalna jabučica, kao i još nekoliko narednih, dok neke od novijih imaju previše ukrasa za moj ukus:
Nina - Nina Ricci
Idemo na kategoriju staklenih savršenstava. Ima li nekog ko tu ne bi svrstao neku Guerlain-ovu bočicu?

Bilo je nemoguće izdvojiti jednog ili dva favorita pa sam ubacila čak šest, a mogla bih bar još toliko...
Kakvo je vaše mišljenje na ovu temu? Koliko je važna flašica parfema?


You may also like

8 коментара :

 1. Sjajan post, i definitivno drugačiji u moru sličnih ako ne i istih u blogosferi :) Meni je važna, ali sam od onih tipova ako je miris divan zažmurim na jedno oko! :)

  ОдговориИзбриши
 2. Za razliku od tebe ja obožavam dizajn TM bočica. Na stranu što su njegovi parfemi moji omiljeni, mislim da su bočice pravo malo "svemirsko" umetničko delo. Kad dodaš prelamanje svetlosti na "ćoškasto i lomljeno" staklo, dobije se pravi spektakl boja. Takođe, slažem se sa utiscima povodom dizajna Guerlanovih parfema, posebno haljinice - za mene vrhunac staklene elegancije i Aqua Allegoria - baš kao i ja "okruglasta i jednostavna" :D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ma jasno, mnogi ih vole, ne bi bila cela linija da nemaju poklonike, ali meni nisu lepe. Super ovo za okruglasta i jednostavna :))

   Избриши
 3. Meni se još uvek nije desilo da mi se svidi i parfem i flašica :-D Naravno, miris mi je bitniji, npr. volim Bulgari Omnia liniju; flašice mi se ne sviđaju, jedna mi se čak prosula, ali i dalje kupujem. Ona jabuka Nina Rici mi je lepa, a miris mi je prejak i ne sviđa mi se; slažem se za Gotjea, onda one glave, i Moskino sredstvo za pranje prozora, neverovatno glupa ideja. Ženi je potreban dašak glamura koji parfem donosi i ne želi nešto što izgleda kao sredstvo za čišćenje, čime ionako mora redovno da se zamajava. Ne sviđa mi se ni izgled parfema Euphoria (Kelvin Klajn). Lepe su mi većina bočica Hugo Boss, Guci, Miss Dior, Olympea...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Stvarno? E to se zove izbirljivost :) Ni meni Omnia nije lepa, čak mi je besmislena. Slažem se za glamur, to je poenta parfema.

   Избриши
 4. Pa ideja za post je sjajna !!! Baš mi je drago da sam izdvojila vreme da ga pročitam :D Hahaha, ali stavimo šalu po strani. Sad ozbiljno, volim dizajn Valentine, lep mi je novi Chanel, bočica samo, parfem mi je previše običan. Lepe su mi miss dior bočice, lepa mi je givenchy dahlia divine, sviđaju mi se i pojedina guerlain izdanja. Francis Kurkdjian ima onu divnu feminin plurier roze bocu...i složiću se sa tobom, jpg su užasnog dizajna, ne dopada mi se nešto j'adore linija kao ni poison :D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pa hvala :D Omakne se i koja dobra ideja za pisanje među idejama za bebi ručkove i animacije :D Valentine su slatke skroz, Dahlia isto. Uvek sam pre za klasiku nego za originalnost po svaku cenu.

   Избриши

Омогућава Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...