Vrste četki koje koristim - I deo

/
12 Comments

Pod oznakom Četke možete pronaći mnogo postova o četkama za šminkanje koje sam napisala tokom ovih godina, ali nedavno mi je sinulo da zapravo nikad nisam pisala o vrstama četki koje preferiram i to je ono šta ću uraditi u ovom i narednim postovima. 
Nije moguće napraviti univerzalnu listu četki koje su potrebne svakoj ženi i to iz dva razloga; prvi je taj što se ne šminka svaka žena na isti način niti u istoj meri ili učestalosti, a drugi su lične preferencije svake od nas.  U ovom postu preferencije će, očito, biti moje što ne znači da verujem da su one jedine prave već ću samo pojasniti svoje izbore.

Četke za lice

Tečni puder

Nekada davno tečni puder sam nanosila isključivo prstima, a i danas mi se omakne da u brzini tako nanesem. Ipak, ima dosta pudera za koje je jednostavno grehota nanositi ih tako jer se ne iskoristi njihov puni potencijal. Za svaki svoj puder tačno znam koji tip četke mu najviše leži kao i kakav efekat mogu da postignem sa odgovarajućom četkom. Koristim sledeće:
1) sunđer u obliku jajeta


Beauty Blender je brend koji je izmislio ovakav proizvod i svakako su njihovi sunđerčići i dalje najbolji u ovoj kategoriji, ali istina je i da se mogu naći sasvim pristojne zamene kod povoljnijih brendova, recimo Aura je nedavno lansirala ovakav proizvod, a uopšte nije loš ni onaj DM-ove marke Ebeline. Karakteristično za ove sunđere je to da mogu i da dupliraju svoju veličinu kada se pokvase. Koristim ih u situacijama kada žurim zato što su, pored prstiju, najbrže sredstvo za nanošenje, a idealni su mi za jače pudere, one teške koji potencijalno mogu da stvore efekat maske na licu. Važno je ne prevlačiti ovim sunđerima preko lica kao što bismo onim klasičnim, ravnim, već nanositi puder tapkanjem. Prednost sunđera u odnosu na četke je to što se sa manje truda postiže prirodniji izgled, pretpostavljam zahvaljujući kombinaciji vode koja se zadrži u sunđeru i tapkanju što omogućava bolje stapanje pudera sa kožom. Imam proširene pore oko nosa i sunđerčićem lepše utisnem puder u i oko njih nego što bih mogla drugim sredstvima. Sunđer je idealan za situacije kada želim da pomešam tečni hajlajter (tipa MAC Strobe ili Aura) sa puderom pošto ih ubedljivo najbolje spoji i dobijem efekat kože koja izgleda kao da je prirodno blistava i sveža. Da rezimiram - koristim sunđer-jaje za teže tečne pudere, za lagane kad želim da izgleda kao da nemam baš ništa na koži i za tečne hajlajtere.

2) tzv. tvor četka ili bockalica (duo fibre foundation brush)
MAC 187 je najpoznatija četka iz ove kategorije koju odlikuju dve boje dlačica, a dlačice nisu ni blizu toliko guste kao kod ravno sečenih četki, ali su zato prilično čvrste (bar bi trebalo da budu, to je jedna od stvari koje odvajaju dobru bockalicu od loše). Tečni puder se ovom četkom može nanositi na dva načina: bockanjem, dakle sitnim brzim pokretima puder se ubocka u kožu i kruženjem gde se nanosi pravljenjem manjih krugova. Odmah ću reći da ovaj drugi način ne volim i ne primenjujem. Za takvo nanošenje koristim ravno sečene četke, a smatram da se tako ne dobija maksimum od tvor četki i da vredi uložiti malo više vremena u nanošenje bockanjem jer se nijednim, ali nijednim drugim načinom nanošenja tečnog pudera ne postiže tako efektno sužavanje i prikrivanje proširenih pora. Pretpostavljam da je tu tajna u slojevitom, postepenom nabacivanju pudera preko pora. Kada žurim puder ubockam samo na T zonu gde imam proširene pore i gde želim jače i temeljnije pokrivanje, a na ostatku lica puder nanesem drugim tipom četke. Četka ne sarađuje idealno sa gustim puderima koji se jako brzo suše, a svakako je za nju potrebno više prakse nego za bilo koji drugi tip četke.

3) ravno sečena, gusta četka (flat top foundation brush, flat kabuki)
Primer ovakve četke bi bila Sigma F80 ili Sephora 43. Odlikuju je veoma velika gustina dlačica i ravno sečeni vrh. Ako dlačica nema dovoljno ili nisu dovoljno čvrste na dodir ovakva jedna četka postaje neupotrebljiva za tečni puder i koristim je onda za kameni ili u prahu. Dlačice moraju da budu čvrste kako bi se moglo kružiti po licu, u suprotnom se dlačice savijaju i puder se ne utrlja u kožu već se samo razmrlja. Postoje varijacije ove četke i sa zaobljenim vrhom (tipa Sephora 45, klik), one su mi nekad i zgodnije jer se lakše zavlače u pregibe oko nosa. Od svih četki ovakve verovatno najčešće koristim i to zato što se lepo slažu sa većinom pudera, a naročito onim lakše i srednje kategorije kakve uglavnom i nosim. Stavljam puder tako što pravim kratke krugove, brže ili sporije u zavisnosti od brzine sušenja samog pudera. Ovakvom četkom stavljala sam i slabije pigmentovana kremasta rumenila nežnih nijansi.
To bi bilo to što se tiče pribora koji koristim za nanošenje tečnih pudera. Možda ste primetili da fali ona najklasičnija ravna četka, praktično prva četka na koju se pomisli kad se kaže četka za tečni puder. Ne volim takve četke, dobar deo njih ostavlja štrafte i samo razvuče puder po licu, a čak i kad su dobre jednostavno mi ne pružaju bolji efekat, ni sa jednom takvom četkom nisam puder nanela bolje nego što to uradim prstima, a samim tim im ne vidim smisao.

Kameni i puder u prahu, bronzer

1) ravno sečena, gusta četka (flat top foundation brush, flat kabuki)
Da, da, to je ista ona četka koju koristim i za tečni puder. Ovakvom četkom nanosim kameni ili puder u prahu kada želim da od njih izvučem njihov maksimum pokrivanja i kada ih nosim samostalno, dakle bez tečnog pudera ispod. 

2) duguljasta četka za puder (powder brush, face definer brush)


Primer bi bila moja voljena Sephora Pro Precision Powder 59 (link do posta). Ovo je maksimalno iskoristiva višenamenska četka. Nije previše gusta i dlačice su takve da ne kupe mnogo proizvoda pa je odlična za lakše nanose na veće površine. Za nanošenje završnog/pudera za setovanje je idealna jer je moguće naneti baš malu količinu pudera i to tako da se ravnomerno rasporedi i ne zalepi za slojeve tečnog pudera ispod. Upravo zbog te osobine koristim je i za bronzer (bronzer za isticanje/kreiranje preplanulosti, ne bronzer radi konturisanja), praktično nije moguće završiti sa bronzerom nakupljenim poput fleke što se dešava sa gušćim četkama, a uži vrh omogućava ciljano nanošenje. Ovakvom četkom nanosila sam čak i neke manje jake kamene hajlajter.

3) četka za puder (powder brush) 

Ovde mislim na standardne četke za kameni i puder u prahu, primer bi bile Zoeva 106 ili, nešto drugačija, MAC 150, razlika je u veličini i preciznosti. Ovakvim četkama nanosim kameni ili puder u prahu preko celog lica ili samo na T zonu. Razlikuju se od prethodnih četki po tome što su gušće i kupe nešto veću količinu proizvoda.
Imam i nekoliko malih, kratkih pufnastih kabuki četki koje koristim, ali iskreno najviše zato što ih već imam, ne smatram ih baš neizostavnim delom jedne manje kolekcije četki, a u ovom postu pokušavam da svedem vrstu četki na neophodni minimum.
Raspisala sam se pošteno, a nisam čak ni sve četke za lice obuhvatila no da post ne bude preglomazan za čitanje ovde ću se zaustaviti, a nastavak sledi za koji dan. Kakve četke vi koristite za nanošenje tečnog, kamenog i pudera u prahu?You may also like

12 коментара :

 1. Анониман13.12.15. 17:53

  Da li imaš neki predlog malo jeftinij, a da radi sličan posao kao Sephora Pro Precision Powder 59? :)
  Odličan post :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala :) Ne znam ni za jednu tako užeg vrha :( Ima Sigma skoro identičnu, ali i ona je 30-ak dolara,nije ni to malo.

   Избриши
 2. Odlican post! :)
  Ja obozavam Sigma cetkice i odlicno mi rade posao vec godinama, takodje sam jako zadovoljna ovom F80. Planiram da probam nekoliko Real Techniques, Zoeva i Aura cetkica.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala :) Ja imam slabo iskustva sa RT, Zoeve nabavih nedavno, dve su mi divne, jedna me je razočarala, a Aura ima nekoliko iznenađujuće dobrih četki među kojima je ta za bronzer/konturisanje ubedljivo najbolja.

   Избриши
 3. Ovo je mozda jedan od tvojih najkorisnijih postova ikada objavljenih, bar za mene! Koristimo potpuno iste cetke za tecni puder, s tim sto ja najcesce puder nanosim sundjercim i bockalicom. Imam Artdeco bockalicu, zadovoljna sam istom, mada, mislim se.. da li vredi uloziti koji dinar vise i kupiti MAC 187? :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. O,hvala,baš mi je drago :) Ne znam šta bih rekla za 187,nekome kome pare nisu problem rekla bih da kupi, a ostalima da ipak prištede pare za druge stvari, nije baš TOLIKO korisna.

   Избриши
 4. Ok, ubedila si me da pogledam ovu Sephora 59 sledeći put u radnji :D
  Što se tiče četkica, za tvor se ubedljivo najređe hvatam, a najčešće za ravno sečene četke i njene varijacije :)
  I zanimljivo mi je ovo nanošenje tečnog hajlajtera B. blenderom, baš ću da probam :D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pogledaj, retki su dani kad je ne upotrebim, a svakako nema sedmice bez nje :) Probaj sunđer za hajlajter, nema suptilnijeg načina.

   Избриши
 5. Jedan od boljih i dražih mi tekstova IKAD :D
  Super objašnjeno, interesantno za čitanje bez suhoparno nagomilanih činjenica, kako za nas ''iskusnije'' tako i za djevojke koje tek otkrivaju svijet šminke i četkica. Jedva čekam nastavak.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. O pa to su baš velike reči, hvala ti puno! :-) Biće dva nastavka, jedan još za lice i jedan za oči.

   Избриши

Омогућава Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...