Santorini - II deo

/
34 Comments
Santorini
U prvom putopisu o Santoriniju napisala sam neke opšte informacije o ostrvu i osvrnula se na glavni grad i Kalderu, a u ovom možete da čitate o plažama Santorinija, izletu na vulkan i mestu Oia, poznatom po najromantičnijem zalasku sunca. 
Santorini
Zvonici u Oii
Santorini
Plave kupole...ah, plave kupole!
Plaže Santorinija

Spadam u one kojima su plaže i more jako važni na letovanju, uvek sam padala na destinacije sa prelepim plažama. Ovo je prvi put u mom životu da su mi plaže bile sasvim sporedna stvar. Nije da Santorini ima loše plaže, one su neobične i zanimljive, a more lepo i čisto, nego su mesta na Kalderi i pogled na te bele kućice na strmim liticama ono zbog čega se zapravo ide na Santorini i ono šta čini njegovu magiju. Išli smo, naravno, svaki dan na plažu, ali smo jedva čekali popodneva i večeri da mine vrućina pa da možemo da šetamo gradom. Plaže se nalaze na istočnoj strani ostrva, suprotnoj od Kaldere, a lokalni prevoz sasvim pristojno funkcioniše, postoje četiri autobuske linije koje vode do plaža, a sve kreću iz Fire. Santorini je malo ostrvo, nema tu predugih vožnji, na najbližu plažu stigne se za 15-ak, a  na najudaljeniju za maksimalnih 40 minuta. Cena karata je od 1,60 do 2,20 evra. Pošto je Santorini ostrvo vulkanskog porekla sve plaže (osim dve) imaju crni pesak. Uglavnom je to, zapravo, mešavina peska i kamenčića, u različitim razmerama od plaže do plaže. More ima uobičajenu boju, nije tamno kao što mnogi očekuju da bude. Najveća i najpopularnija plaža je ona u Kamariju. Kamari je mesto gde odseda većina turista srednjeg budžeta (mi nismo, smatrali smo da je bolje da budemo blizu Kalderi tako da prevoz koristimo do plaža, a ne obrnuto), plaža je većim delom pokrivena ležaljkama, ali ima i delova gde se peškir može spustiti na pesak. Pošto ležaljke uglavnom pripadaju tavernama princip je da su besplatne uz ručak, a inače im je cena 5-7 evra (dve ležaljke+ suncobran). Kamari je živahno mesto, ima tu i dosta barova i lokala, verujem da je zanimljivo noću, samo što je, po meni, šteta provesti i jedno veče daleko od Kaldere.


Santorini
Kamari
Santorini
Plaža u Kamariju rano ujutro
Posetili smo i plažu u Perissi. Perissa je manja od Kamarija, ali je i smeštaj povoljniji. Plaža liči na onu u Kamariju samo što ima više peska, a manje kamenčića. Obližnja mesta kao što su Perivolos, Agios Georgios i druga imaju slične plaže i znatno povoljniji smeštaj koji, ipak, ne bih preporučila osim ako niste sigurni da ćete imati iznajmljeno vozilo od početka do kraja boravka pošto su loše povezana autobusom.

Santorini
Plaža u Perissi
Santorini
Većina plaža na Santoriniju okružena je stenama
Na Santoriniju postoji i čuvena Crvena plaža. Ide se autobusom do mesta Akrotiri odakle ima nekih 15-20 minuta hoda do plaže. Ispalo je da nije ni nalik onome šta smo očekivali. Na plažu se spušta baš kozjom stazom, a ove godine na plaži nema ležaljki ni bilo kakvog sadržaja. Od lokalnih Grka čuli smo da u moru ima mnogo oštrih stena, a kako se potrefilo da je baš tog dana jako duvao vetar i bilo hladnjikavo nekako nismo imali želju da se izlomatamo do dole da bismo se, najverovatnije, samo slikali. Lepo je videti te crvenkaste kamenčiće, ali Santorini je sav toliko divan da nas ovo nije naročito fasciniralo. Postoji i Bela ili Mesečeva plaža koja je naziv dobila po okolnim stenama koje liče na pejzaže sa Meseca. Do nje se ide brodićem iz mesta Akrotiri, ali ga tada kad smo mi bili nije bilo zbog ogromnih talasa. Nije da nismo mogli da dođemo ponovo neki drugi dan, ali jednostavno nismo imali želju, išli smo na najbližu plažu i čuvali snagu za pentranje po Kalderi.

Santorini
Pogled na Crvenu plažu

Shopping i snalaženje na Santoriniju

Zamoljena sam da napišem nešto i o mogućnostima kupovine na Santoriniju pa ću to učiniti iako nisam planirala. Nije onako kako, verovatno, zamišljate. Za razliku od, recimo, Rodosa, nema ovde radnji poznatih lanaca, premali je Santorini za to. Postoji mnogo radnji sa (pre)skupim satovima i nakitom, na nekoliko mesta mogu se kupiti i tašne i cipele najpoznatijih skupih brendova, ali je izbor skroman. Ima mnogo malih radnji sa nebrendiranom odećom, a meni su posebno lepe bile tzv. bele radnje - one u kojima su skoro svi komadi odeće bele boje, tako idealne za Santorini. Može se kupovati i po pristojnim cenama, ali je izbor, kao što rekoh, vrlo ograničen. Za kozmetiku tu je Hondos koji je pristojne veličine i u kome se mogu naći high end brendovi (Dior, Shiseido, Estee Lauder, Clinique, Guerlain i dr.), MAC, ali i veliki broj drogerijskih brendova od kojih mnoge nemamo (Make Up Revolution, Seventeen, Radiant, Aussie, Korres, Apivita...). Hondos praktično uvek ima neko sjajno sniženje, u vreme kad sam ja bila davali su 30% na Clinique, EL i Shiseido Sun liniju.
Santorini je ostrvo na kome sopstveno vozilo nije neophodno tako da je iznajmljivanje auta ono na čemu smo rešili da uštedimo. Nema tu obilja skrivenih i udaljenih plaža kao na Lefkadi, a nije ni veliko kao Krit pa da auto drastično štedi vreme. Autobusi idu prilično često i vode do svega šta bi turistima bilo zanimljivo. Poslednji autobus iz Oie ide u 22h tako da se može s mirom odgledati zalazak sunca. Taksi nije baš jeftin, obično traže 30 evra od Oie do Fire kao i od Fire do luke.


Santorini
Oia
Santorini
Pogled na veći deo Oie
Oia

Oia (čita se Ia) važi za najlepše mesto na Santoriniju i tamo nastaju one čuvene fotografije zalaska sunca. Nalazi se na krajnjem severu ostrva, a do nje se se dolazi autobusom iz Fire za nekih 20 minuta. Firom smo bili maksimalno očarani i mislili smo da ništa ne može biti lepše od nje, ali Oii je to ipak pošlo za rukom. Nije mnogo manja od Fire, ali ona je sva u uskim, strmim uličicama i znatno je veća gužva. Iz ovog razloga ne bih je izabrala za mesto boravka, ali je svakako vredna više poseta. Teško je opisati šta je u njoj toliko posebno. Ima iste one bele kućice sa plavim dodacima smeštene na litici kao i ostatak Kaldere, ali sve skupa je još romantičnije i slađe, a kada Sunce krene da zalazi menja se ceo kraj i sve dobije drugu nijansu. Bez dileme, Oia je ono najbolje od Santorinija.


Santorini
Najviše fotografisan deo
Divni hotelčići Oie
Vidite zašto nije za obilaske sa malom decom...
Čak nekoliko sati pre zalaska Sunca horde turista hvataju najbolja mesta za fotografisanje i uživanje tako da kad željno iščekivani momenat dođe nema zidića na kome nisu načičkani. Zalazak Sunca vidi se odlično, a kada Sunce konačno bućne u more prolomi se aplauz. Znate da nisam od onih sklonih patetici i masovnim histerijama, ali ipak, atmosfera je tamo toliko lepa i posebna da se turista lako zanese pa tako i ovakvi kao što sam ja uhvate sebe kako oduševljeno plješću Suncu koje je još jednom nadmašilo samo sebe i uspelo da...zađe :D Lepo je, lepo je, prelepo je!
Idemo na priču u slikama:

Santorini
Turisti su tu, Sunce zalazi, boje se menjaju
Santorini
Sunce lagano zalazi...
Santorini
Hvataju se najbolja mesta, isplovljavaju desetine i desetine brodića...
Svi su na gotovs, drama se zahuktava
Santorini
Još maaaaaaalo....
Iiiiiii....plop!
Izlet na vulkan

Postoji dosta zanimljivih izleta na Santoriniju. Od većih izdvajaju se celodnevna poseta Iosu (35 evra) i celodnevno krstarenje sa čekanjem zalaska Sunca u Oii (27-32 evra), a od manjih poseta vulkanu, samostalna ili u kombinaciji sa termalnim izvorima i/ili Oiom. Nije da čovek redovno ima priliku da vidi aktivni vulkan izbliza tako da to nismo želeli da propustimo, a obišli smo i termalne izvore u okviru istog izleta. Brodić kreće iz stare luke u Firi, a vulkan koji je, u stvari, ostrvce po imenu Nea Kameni, nalazi se odmah preko puta tako da vožnja ne traje duže od 15-ak minuta. Iako iz daljine izgleda kao bilo koje drugo ostrvo čim se približite postaje jasno da je to vulkan zato što stene izgledaju ovako:


Santorini


Skroz neobično izgleda, a kamenje se mrvi poput uglja. Ulaz na sam vulkan doplaćuje se 2 evra, a onda se sa vodičem ide do vrha. Hoda se oko 3 kilometra i užasno je naporno za nas kilave. Svega 10% vulkana nalazi se iznad površine, a merenja njegove aktivnosti očitavaju se svakog sata svakog dana u godini tako da se mogu predvideti i godinu dana unapred. Poslednja erupcija bila je pre 65 godina, ali je bila blaga. Vodič je lopaticom zagrebala površinu tla na vrhu i odmah je krenuo topli dim sa karakterističnim mirisom sumpora. Stvarno je impresivan prizor, a i pogled na Santorini je odatle jako lep, skoro da mi nije bilo žao što sam dušu ispustila penjući se.


Santorini


Santorini

Santorini
Moja omiljena fotografija sa vulkana, nezemaljski skroz :)
Nakon vulkana ide se na kupanje na termalnim izvorima na susednom ostrvcetu što je bilo lepo iskustvo sve dok nismo, po izlasku iz vode, shvatili da nam je ova braon boja ostala na kupaćim i odeći.


Santorini

Sve u svemu, izuzetno sam srećna što sam uspela da ostvarim san i vidim Santorini, a lepo je kad se potrefi da je java podjednako lepa, ako ne i lepša od fantazije. Neverovatna raznovrsnost i raznolikost među glavnim su razlozima što toliko volim Grčku, a Santorini je mesto koje ne liči ni na jedno drugo, ma koliko se celi Kikladi odlikovali tom prelepom belo-plavom arhitekturom. Trudila sam se da napišem što više informacija, a da ipak putopise učinim interesantnim i onima koji se tek ovlaš zanimaju za Santorini, a ukoliko su nekom od vas potrebne dodatne informacije ne ustručavajte se da pitate. Napisaću i jedan putopis o Atini, ali tek za mesec ili dva, do tada se vraćam kozmetici.
Kako vam se čini Santorini?


You may also like

34 коментара :

 1. Ovaj post sam isčekivala! Divno započet dan! :) Vulkanski izlet izgleda tako zanimljivo ali i iscroljujuuće, već se zamišljam prelivena znojem, ali zaista izgleda mnogo kul!

  ОдговориИзбриши
 2. Одговори
  1. Drago mi je da ti se sviđa! :) Izlet je zanimljiv, samo ja baš nemam kondicije i oduvek mi je bilo teško da hodam uzbrdo. Sad mi nije žao što sam bila, ali tada sam svašta izgovorila samoj sebi :D

   Избриши
 3. A prica se da kad ides u Santorini i vidis zalazak sunca... Zaljubis se!

  ОдговориИзбриши
 4. Pobudila si mi uspomene ovim postom <3 Oia <3

  ОдговориИзбриши
 5. kako je lepo videti toliko lepih komentara o mojoj zemlji! :)

  ОдговориИзбриши
 6. Анониман10.7.15. 16:01

  Bravo ! Svaka cast za divan post ! Kristina

  ОдговориИзбриши
 7. Uh, koliko je samo lepo ovo ostrvce! :) Dobro kazes, treba otići tamo samo zbog same njegove zanimljivosti, ako ne zbog plaza i kupanja. :)
  Zalazak Sunca me je posebno očarao, a obradova me i cinjenica da se moze pronaci kvalitetna kozmetika.":D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ima svega, a ostrvo je definitivno nešto najlepše šta sam ja u životu videla :)

   Избриши
 8. Jao kakvi zalasci sunca, fotografije su me raspametile :)
  Nadam se da cu ga jednom posetiti :)

  ОдговориИзбриши
 9. Napisala si sve sto sam zelela da procitam! Osecam se kao da sam tamo! Nadam se da cu u skorijoj buducnosti i ja ostvariti svoj san :) Hvala na putopisu!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Baš mi je drago :) Trudila sam se da ne preteram, a da ipak dam sve potrebne informacije. Hvala tebi na čitanju i želim ti skoru posetu Santoriniju :)

   Избриши
 10. Toliko je lepo da mi ponestaje reči...stvarno sam oduševljena i kroz fotografije i priču pomalo osećam kao da sam bila tamo. Nadam se da ću i ja u skorijoj budućnosti posetiti ovaj raj :))

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti, drago mi je da sam uspela da postignem cilj ovog putopisa :) Želim ti da ga i ti posetiš!

   Избриши
 11. Slike su predivne, valjda ću biti u boljoj kondiciji za koju godinu (to je ovaj period što deca treba malo da porastu haha) pa da se popnem na taj vulkan :D

  ОдговориИзбриши
 12. Baš si me mamila... Odavno nisam tako poželela putovanje.

  ОдговориИзбриши
 13. S velikim užitkom sam pročitala oba posta o Santoriniju i ja mogu samo sanjati o ovakvom putovanju, zato mi je drago čitati postove, pasti oči i uživati u slikama <3

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala ti na čitanju i želim ti jedno divno putovanje u skoroj budućnosti :)

   Избриши
 14. Divno, kao u raju, ne smem ni da gledam, ja sanjam da odem bilo gde na neko slično lepo mesto pa se nadam da jednom i hoću :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. I ja sam godinama sanjala o Santoriniju, a ove godine imala sam sreću da zaradim dovoljno da odem :)

   Избриши
 15. Morala sam ponovo da nadjem ovaj post jer sam se sjetila da si ga nekad pisala :)) ja svoj blog vise ne pisem ali vas pratim sve iz prikrajka :D
  Santorini je uvijek bio i moj san, pa da ne pretjerujem ali u osnovnoj u leksikonima sam ga pisala kao najdrazi grad sto je bilo prije nekih 15 godina. Nikad nisam mislila da moze da se ostvari ali ove godine boze zdravlja idemo na Kretu a ja skupljam budzet za izlet na Santorini :)) trebat ce mi oko 300 eura za oboje s obzirom da su povratne karte brodom 120 po osobi.
  Bas se radujem posebno sad kad sam osvjezila sjecanje ovim tvojim postom.
  :**

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Bio je i moj san i isto nisam mislila da može da se ostvari, ali život nekad ispadne lepši nego što se nadamo :) Baš mi je drago što ideš! I Krit je predivno ostrvo na svoj način, uživaćeš :)
   Jeste da ideš samo na jedan dan na Santorini, ali možeš to fino iskoristiti, prednost je što brod staje u Firi pa ne gubiš vreme na daleke transfere već odmah obilaziš jedno od dva najlepša mesta.

   Избриши

Омогућава Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...