Kako popraviti polomljeno rumenilo (ili senku)

/
26 Comments

Volela bih da nisam nikad došla u priliku da objavim ovakav post, ali ipak je bilo suđeno. Slikala sam Inglotovu paletu rumenila za post koji sam napisala i u momentu sam je okrenula na drugu stranu da bih pročitala piše li tamo nešto vredno slikanja. U tom momentu mi je jedno rumenilo ispalo iz svoje metalne posudice i prosulo se po stolu! Vriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiišt!
Nakon par trenutaka očaja setila sam se da sam više puta na netu naletela na tutorijale za popravljanje polomljenih senki i rešila da iskopam neki i pokušam da primenim tehniku na moje jadno rumenilo. Našla sam ovaj video tutorijal gde je devojka sve prilično jasno objasnila i pokazala pa sam se i sama bacila na posao.
Ovo je moje jadno, polomljeno rumenilo, šmrc, šmrc...
Dakle, potrebno je sledeće:
1)    medicinski alkohol (ja njega uvek imam u kući, kupujem bocu od 1l pa razređujem po potrebi i koristim za dezinfekciju)
2)    pipetica (ona, zapravo, nije neophodna, ali olakšava doziranje alkohola)
3)    nešto tanko za mešanje rumenila (može čačkalica, a ja sam koristila drveni štapić za ražnjiće, bilo mi zgodno što je dugačak)
4)    nekoliko maramica (one se koriste kod presovanja rumenila, kada su senke u pitanju zgodni su još i novčići od 5, 10, 20 dinara).
 
Šta sam radila:
 • Prvo sam pažljivo pokupila sve ostatke rumenila i ubacila nazad u paletu.
 • Zatim sam uzela drveni štapić i dugo vremena pažljivo sitnila rumenilo. Prah, zapravo, ne mora biti sasvim sitan jer se prilikom mešanja sa alkoholom ionako pretvori u vodenastu smesu, ali ga je lakše izmešati ako nije u komadima. To izgleda ovako:
 • Potom sam počela da dodajem alkohol. Pošto je ovo rumenilo (bilo) baš veliko trebalo mi je znatno više alkohola nego što sam na početku mislila. Mislim da sam, sve skupa, izlila cela dva zatvarača. Dakle, alkohol se dodaje postepeno, kap po kap i sve vreme se meša. Prvo sam se pitala koliko je dovoljno, kada treba da stanem, ali u stvari se sve samo kaže usput – dovoljno je onda kad smesa postane kremasta i takve konzistencije da se može najnormalnije mešati štapićem. To je otprilike gustina majoneza.
 • Kada sam izmešala, onda sam smesu štapićem koliko-toliko oblikovala tako da stane u posudicu, a potom sam nekoliko puta jako udarila paletom po stolu da bi se smesa slegla i da bi izleteli mehurići vazduha koji su se stvorili mešanjem. Znam, znam, i dalje izgleda grozno.
 • Zatim sam ostavila da se suši nekih sat vremena (ako je hladnije vreme sigurno će biti potrebna i dva-tri sata). Ja sam tokom početne faze sušenja još nekoliko puta udarala paletom po stolu kako bi otišli svi mehurići.
 • Posle sat vremena pažljivo sam pipnula prstom rumenilo i videla da se dovoljno osušilo da mi ne ostaje na prstu. Uzela sam maramicu, stavila je na rumenilo i lagano pritisla rukom preko maramice. Ovo sam ponovila više puta, sa jakim pritiskanjem. Ovim se upija višak alkohola i presuje i oblikuje rumenilo. Posle presovanja ostavila sam ga da se suši preko noći.
Slede slike rumenila od sledećeg jutra. Rumenilo je upotrebljivo, nešto se teže nanosi nego ranije, ali u slučaju ovog rumenila to je čak i prednost pošto je boja takva da treba biti oprezan sa doziranjem. Da radim ovo ponovo presovala bih uz pomoć neke ravne pločice, možda čak i manje knjige kako bi površina bila skroz glatka. Sve u svemu, zadovoljna sam kako je ispalo, s obzirom da sam ovo radila prvi put :)


You may also like

26 коментара :

 1. Анониман21.5.12. 11:03

  Super si ga sredila!
  A i rumenila su divna :)

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala :)
  Postavicu ovih dana post o tim rumenilima, ovo je bilo neplanirano.

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман21.5.12. 16:51

  E ovo se zove koristan post :D

  ОдговориИзбриши
 4. Bolje da ne bude koristan, ali neka ga, za ne daj Boze :)

  ОдговориИзбриши
 5. Анониман22.5.12. 12:07

  Ovo je najjaca fora. :) Koliko sam samo bacila senki koje su se izlomile prilikom mog krajnje neznog koriscenje(sve mi ispada iz ruku).
  xoxo

  Poseti: thereviewella.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 6. Анониман22.5.12. 20:02

  Joj sto ti je lepa paleta!!!
  Super post, drago mi je da si ga spasila :D
  Alekta :-)

  ОдговориИзбриши
 7. Ovo mi je trebalo da procitam, i ja sam ranije bacala izmrvljene senke i ostalo, od sada cu ovako da ih spasavam. :))

  ОдговориИзбриши
 8. eeee, pa bravo! Ja sam sampion u lomljenju redom.. Sad trk po alkohol i pipetu, pa mogu da lomim do mile volje! :D

  ОдговориИзбриши
 9. Анониман1.6.12. 22:39

  Spasila si ga :)

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Анониман22.11.12. 21:12

   Odličan post :)Pomaze li za kameni puder???

   Избриши
  2. Hvala :) Nisam probala, verovatno bi moglo, ali računaj da bi puder sigurno bio znatno tvrđi nego pre.

   Избриши
 10. Анониман8.12.12. 15:33

  a da li može ovako da se izmeša više senki ili rumenila i dobije nova nijansa??? :D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Verovatno može, samo ne znam koliko bi dobro ispalo, nisam isprobavala :)

   Избриши
 11. Анониман21.2.13. 19:55

  upravo sam polomila pupinu senku...ceka me isti posao!!f..

  ОдговориИзбриши
 12. Анониман21.2.13. 19:57

  jel bi bila i senka tvrdja? mozda onda ipak da se ovako mucim sa njom nego da postane tvrda?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nisam ovo nikad sprovela na senki, ali pretpostavljam da bi i ona bila tvrđa.

   Избриши
 13. Анониман21.2.13. 20:36

  hvala na odgovoru!! sad me malo strah , nisam sigurna sta da radim..inace senka je bila divna sivkasto braonkasta sa shimerom ..i super za blendovanje

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ako si vešta sa upotrebom senki u prahu onda je nemoj ni popravljati, ako nisi probaj ovo. Moje rumenilo je zaista upotrebljivo, ali jeste tvrđe nego ranije.

   Избриши
 14. Анониман28.5.13. 09:40

  Odlicno! Ovo svakome ponekad nazalost zatreba :D

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Hvala :) Zatreba, nego šta, i meni je ovaj post upao sasvim neplanirano.

   Избриши

Омогућава Blogger.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...